Blog Detail

Home /150 Blog /150 Detail

Monoblock zwembad versus betonnen zwembad; Welk is de beste keuze?

Monoblock zwembad versus betonnen zwembad; Welk is de beste keuze?

Ziet u zichzelf al liggen in uw eigen zwembad? Vooraleer deze ultieme droom werkelijkheid kan worden, moet u eerst nog belangrijke knopen doorhakken.

Er bestaan immers talloze soorten zwembaden. Zo zijn er natuurlijk klassieke betonnen zwembaden, maar ook monoblock zwembaden die uit de meest uiteenlopende materialen kunnen bestaan: epoxy, polyester, keramisch-vinylester composiet, inox, polypropyleen, …

Weet u niet hoe u moet kiezen tussen een betonnen zwembad en een monoblock zwembad? Wij lijsten de voor- en nadelen van beide types hier voor u op.

Monoblock zwembad: de voordelen

Amper onderhoud

Een monoblock zwembad vraagt slechts weinig onderhoud, doordat algen zich slechts oppervlakkig aan de gladde wanden kunnen hechten. Een keertje met de borstel erover volstaan om ze te verwijderen. Wie een monoblock zwembad bezit, besteedt dan ook gemiddeld 75% minder tijd en geld aan het onderhoud van hun zwembad. Met een monoblock zwembad verkwist u dus minder tijd aan het onderhoud, en houdt u meer tijd over om rond te dobberen.

Snelle installatie in slechts 7 dagen

Een monoblock zwembad wordt in een bepaalde vorm gemaakt vóór de plaatsing. Daardoor neemt de eigenlijke installatie slechts enkele dagen in beslag. Pijlsnel in vergelijking met een betonnen zwembad, dat al snel 3 tot 6 weken van uw tijd zal opslorpen. De snelle installatie is dan ook en grote troef van een monoblock zwembad. Vaak betekent dit dat u deze zomer al in uw eigen zwembad kan duiken in plaats van nog een jaar te moeten wachten.

Vergaande personalisatie in afwerking

Monoblock zwembaden hebben de afgelopen jaren een enorme verbetering gezien van de afwerkingsgraad. Zo hebt u tegenwoordig de keuze uit tal van kleuren voor de kuip, uit verschillende trappartijen, skimmers, lampen en zelfs tegenstroomsystemen.

Levenslange garantie

Monoblock zwembaden van keramisch-vinylester composiet zijn verbazingwekkend sterk en dus ook erg duurzaam. Eventuele beschadigingen bij dagelijks gebruik zijn dus de laatste van uw zorgen. Veel merken bieden u tegenwoordig zelfs een levenslange garantie, vastgelegd op 35 jaar, op de kuip. Bovendien duikt bij een keramisch monoblock zwembad minder snel een rand van de waterlijn. Bij een liner zal je deze rand veel sneller opmerken.

Monoblock zwembad: de nadelen

Geen aanpasbare vormen

Monoblock zwembaden zoals inox, polyester en keramisch hebben geen grote nadelen, op één na: u kan de vorm, grootte of diepte van het zwembad niet naar eigen voorkeur aanpassen. Vormt dat een groot probleem? Niet noodzakelijk: 90% van de consumenten vindt een bestaand zwembadmodel dat perfect tegemoet komt aan al hun eisen en verlangens. Wilt u echter een zwembad met een erg specifieke en ongewone vorm of grootte? Dan zou het kunnen dat u uw gading niet vindt bij monoblock zwembaden.

Natuurlijk bij onze monoblock polypropyleen zwembaden vormt dit geen probleem. Deze worden steeds op maat ontworpen en vervaardigd. Onze zwembad prijzen variëren hierbij tussen €25- 70.000. Ideaal dus voor iedere enthousiaste zwembadbouwer in spé.

monoblock

Betonnen zwembad: de voordelen

Een vorm naar keuze

U merkte het vast al meteen in de afbeelding bovenaan dit artikel: een betonnen zwembad biedt u veel meer mogelijkheden om uw zwembad aan te passen. Dat is dan ook meteen het belangrijkste voordeel van een betonnen zwembad: u bepaalt de vorm, de grootte en de diepte. Hou er wel rekening mee dat hoe extremer de vorm die u in gedachten hebt, hoe dieper in de buidel u zal moeten tasten.

Lange duurzaamheid

Betonnen zwembaden gaan net als monoblock zwembaden veel langer mee dan de vele andere materialen waarmee men zwembaden bouwt. Kiest u bijvoorbeeld voor een linersysteem, dan is de kans reëel dat u het systeem na amper 8 tot 10 jaar al moet vervangen.

Betonnen zwembad: de nadelen

Minder snelle installatie

In tegenstelling tot de relatief snelle plaatsing van een monoblock zwembad, zal u op een betonnen zwembad veel langer moeten wachten. Het is niet uitzonderlijk dat een betonnen zwembad plaatsen drie tot 6 weken of zelfs langer in beslag neemt. Tijdens deze hele periode zal uw tuin opengebroken zijn, en zal u er dus niet van kunnen genieten.

Meer onderhoud

Een betonnen zwembad heeft een ruwe structuur. Daardoor zullen algen zich makkelijk in de poriën van het beton of de mozaïek vast kunnen zetten, waardoor enkel chemische producten deze algen nog kunnen verwijderen. Dat betekent dus ook dat u veel tijd en materiaal moet voorzien voor het onderhoud van een betonnen zwembad. Betonnen zwembaden met liner zijn dan weer makkelijker in onderhoud, maar ze gaan een stuk minder lang mee. 8 tot 10 jaar na de plaatsing van een linersysteem zal u het al moeten vervangen.

Betonnen zwembad

Ook een prachtig zwembad in de tuin?

Kies voor een luxe zwembad op maat!